Aan de slag als vrijwilliger

Wist je dat één op de acht vrouwen moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of werken met een computer? Het begrijpen van rekeningen of invullen van formulieren kost dan extra veel moeite. Het houdt vrouwen misschien tegen om te gaan solliciteren of hun eigen bedrijf te starten. Daarom is er een speciale aanpak om vrouwen te helpen om aan de slag te gaan.

Wat doe je als vrijwilliger?

Je kunt deze vrouwen als vrijwilliger helpen om beter te leren lezen, schrijven en rekenen en omgaan met computers en internet. Dat doe je vaak samen met een docent. Dit online platform Eva en ik helpt hierbij. Als vrouwen de vaardigheden beter onder de knie hebben, kunnen zij gemakkelijker een baan vinden of een opleiding volgen. 

Er zijn verschillende (vrijwilligers)organisaties waar je terecht kunt als vrijwilliger. Je volgt een training die gaat over hoe je volwassenen beter leert lezen en schrijven. Na deze training volg je als (taal)vrijwilliger een extra trainingsmodule over deze aanpak voor vrouwen. Daarin leer je hoe je vrouwen actief kunt coachen. Ook kun je als vrijwilliger een verdiepingsmodule over digitale vaardigheden volgen.

Heb je interesse? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van de vrijwilligersorganisatie voor meer informatie. Of meld je eerst aan voor de training, als je die nog niet hebt gevolgd. We zoeken dan naar een passende locatie en vrijwilligersorganisatie bij jou in de buurt.

Dianne vertelt haar verhaal

Ervaring van vrijwilliger Dianne

Dianne helpt graag mensen met het behalen van hun doelen. Zo heeft ze ook haar eigen moeder geholpen met lezen en schrijven. De kleine stappen die ze zet met cursisten, zijn voor haar goud waard: "Ook al zijn het kleine stapjes in jouw ogen, de stappen die je zet zijn gigantisch voor laaggeletterden. Je verandert levens!"

Vrijwilliger worden?

De aanpak EVA is een verdieping op het ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven. Meld je aan via een formulier of bel gratis naar 0800 023 44 44. Ben je al vrijwilliger en heb je vragen over lesmaterialen of andere ondersteuning? Neem dan contact op met je vrijwilligersorganisatie.